♥♥ Felipe Massa 4 ever!!! ♥♥
Site info

 Site URL: [x]/ [x] 
 Webmiss: αngιe
 Design: αngιe
 E-mail: @
 Vendgknyv: [x]
 Galria: [x]
 Tma: Felipe Massa
 Kezds:
2007.04.17.
 Ajnlott Bngsz:
Mozilla,Safari
 Legtbb ltogat: 
  2009.07. 25. (135)
 Buttonom:
 

 
Navigation

  Foldal
  Felipe 
Raffaela 
  Forma-1 
  Ferrari 
  
Brazlia 
  
Extrk 
  
Kpek 
  
Videk 

 
Chat
 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Affis









Jelentkezz nyugodtan!


 
Fontos idpontok

Jelenleg nincsenek idpontok

 
Kszi, hogy benztl!!!

Layouts

 
...
 
A brazil konyha

Aroms, de nem csps, enyhn zsros tkek mellett a frisst a lime ze, egszsges, bonyolult z vilgot hoz ltre, rengeteg mdszer s alapanyag az telek elksztshez, - azaz a brazil konyha a modern s a hagyomnyos zek kivl tvzete.

Konyhamvszetkben megfigyelhetek az amerikai indinok hagyatkai s a kontinensre rkez els telepesek s afrikai rabszolgik szoksai.

Portuglia hatsai: gulysszer telek, a grillezett s fstlt hsok, a tojs alap dessgek s a sajt kszts hagyomnya. Afrikai hagyatkknt gyakran tallkozunk a brazil receptekben plma olajjal, kkusszal, bannnal, bmival, szrtott rkkal.

Ksbb az arany-lz idejn a Knbl, Japnbl, Nmet - s Olaszorszgbl rkez szerencsevadszok magukkal hoztk a sajt nemzeti szoksaikat is.

A legtbb nemzeti telkben megtallhat a rizs s a bab.

Eltelknt tbbnyire ftt, fszeres zldsgeket vagy saltkat fogyasztanak citromos vagy ecetes dresszinggel. A leveseket viszont nem igazn kedvelik.

Ftelknt leginkbb marha-, serts- vagy baromfihst esznek. A halbl kszlt teleket tbbnyire kkuszos vagy rkbl kszlt szsszal zestik.

Kretnek rizst, zldsget vagy desburgonyt tlalnak. Egyik tradicionlis ftelk a feijoada completa, ami egy rizses egytltel hssal s hagyms papriks szsszal.

dessgeik sokak szmra taln tl tmnynek tnhetnek. Stemnyeiket ugyan nem vajas krmmel vonjk be, de a bsges tejsznhab s gymlcs hasznlat mindrt krptol.

Brazliban ltalban cukrozott frissen facsart gymlcslevet isznak, de igen npszer a brazil kv is, amivel ingyen knljk a vsrlkat a boltokban. Alkoholos italaik kzl pedig igen elterjedt a badita nev aperitif, amit gymlcslbl, cukorbl s rumbl ksztenek.

A brazil konyha alapjai:

A brazilok legfontosabb alapanyagai a rizs s a bab. Nemzeti telk, a „feijoada completa” egy rizses egytltel, melyet klnfle hsfelttekkel, hagyms-papriks szsszal s saltval tlalnak.
A levesek nem tl npszerek Brazliban, helyette knny, olajos vagy ecetes dresszinggel kszlt saltkat, illetve ftt, fszeres zldsgeket fogyasztanak eltelknt. Kedvelt nvnyk a xuxu, amely leginkbb a srgarphoz hasonlthat. Ftkezsek alkalmval leggyakrabban marha-, serts- vagy baromfihst fogyasztanak. A halakat zldsggel - rkbl vagy kkusztejbl kszlt - szszokkal tlaljk. Kretknt rizst, zldsgeket, manikt s battt (desburgonyt) esznek. Desszertjeik a magyar konyhhoz kpest taln egy picit tl desek. Tortikat nem vajas krmmel vonjk be, inkbb friss tejsznhabot s gymlcsket hasznlnak. 
A brazilok rengeteg dtitalt fogyasztanak, s a frissen facsart gymlcslt is rengeteg cukorral knljk. Leghresebb aperitifjeik a "batidk", amelyeket gymlcslbl, cukorndplinkbl s rumbl kevernek.
Nem lenne teljes a kp, ha nem ejtennk szt a hres brazil kvrl, amelyet ton-tflen isznak, a boltokban pedig ingyen knljk a vsrlknak. Egyetlen „hibja”, hogy az eurpai feketekvhoz szokott gyomornak harmatgyenge, radsul rendszeresen tldestik. Az apr vegpoharakban felszolglt kvbl a helyiek tucatnl is tbbet isznak naponta.

Tjak s npek

* szakon, az eserdk vilgt indinok, meszticek lakjk, akik fleg halat, zldsgeket, manikt, mogyort, trpusi gymlcsket fogyasztanak.
* Tlk keletre szraz vidk terl el, amely a marhatenysztsrl nevezetes, de cukornd s a kakacserje is bsgesen terem errefel. A bels, szrazabb vidkeken gyakran kszl az tel szrtott hsbl, rizs- s babkrettel. A tengerparton halak, kagylk, trpusi gymlcsk kztt dsklhatnak a turistk.
* A kzp-nyugati rgi a nylt szavannk, a prri vilga. Folyami hal, marha, diszn, szja, rizs, manika, gabona a legfontosabb lelmiszerek az itt lk szmra.
* A dl-keleti terletek konyhamvszetn szinte az sszes bevndorl npcsoport nyomot hagyott. Errefel legvltozatosabb a konyha, s itt tallhat Rio de Janeiro is. Kukorica, disznhs, bab s a hres rlelt sajtok gyakori alapanyagai a klnbz fogsoknak. Riban inkbb fekete, Sao Paulban vrs, mg Minas Geraisban fekete s vrs babot hasznlnak.
* Dlen, a Rio Grande vidkn a gauchk, azaz a brazil cowboyok szrtott, szott hsokbl ftt telei npszerek. Ezen a terleten a bevndorl eurpai telepesek honostottk meg a zldsgeket, a szlmvelst s a tejtermkeket.

Mit esztek, brazilok?

A brazilok nem csak isznak am, de esznek is, ha ugy hozza a jo sorsuk.(Mondjuk valtozo, hogy kinek milyen surun hozza ugy. Nekunk volt alkalmunk jopar nemzeti specialitast megkostolni.


Altalanossagban nehez velemenyt formalni a brazil konyhamuveszetrol, mert eleg sokszinu. Talan ugy lehetne jellemezni, hogy sokkal hus-centrikusabb mint az europai konyha, es termeszetesen sok a kozos elem a portugal es a karibi terseg gasztronomiajaval. (Es ezezeket most nem is kell kulon jellemeznem szerencsere...)
 

Minden etkezesnek az alfaja es az omegaja a feketebab, a feijoada. A suru, cipokrem szinu babos massza minden etkezesnel szerepel az asztalon. (Intermezzo: epp a himnuszt enekli egy csomo katona az ablak alatt. Atvettek a hatalmat? Vagy azt akarjak, hogy menjek le? Szepen danoljak.) A katonak is esznek feketebabot. Ezt a szegenyebbje rizzsel eszi, a modosabbja csak koretnek tekinti, es egyeb fogasokat fogyaszt melle. Egy masik fontos koretuk a farofa, a piritott manioka lisztbe forgatott ez-az, peldaul tojas. Ez eleg hervatag eledel, olyan, mint csomos piritott prezlit ragicsalni.

 

 

Az egyik fo nemzeti fogas a cozido, egy igen tartalmas suru husleves, vagy inkabb egytaletel, brutalis krumplidarabokkal, marhahussal, kolbaszokkal. Van benne okra is, amit Magyarorszagon kevesse ismerunk, itt azonban eleg gyakori zoldseg, zoldbab hosszusagu, edeskes es tele van apro -eheto, borsoszeru - magokkal.

 

A bacalhau, a szaritott tokehal szinten tobb fogas alapja, ezek a fogasok azonban tobbnyire szarazak es sosak. Kulonosen sokszor hasznaljak empadas keszitesehez, ami viszont egy nagyon jo mufaj, es kivaloan lehet belole reggelizni, vagy konnyebb ebed gyanant fogasztani. Az empanadas sokszor panirozott-rantott, vagy tortaszeru kisebb falatkakat jelol, amik ilyen halfelevel, tonhallal, csirkevel vannak megtoltve. Sok etelhez hasznaljak a palmaszivet is, egy feher, hengeralaku zoldseget, szinte minden tipusu fogas keszitheto vele. Talan a spargahoz hasonlit a legjobban.

 

A legjobb, amit ettem a moqueca de peixe nevu etel, amibol a peixe (hal) helyett barmi mas is allhat. Az elkeszitesi modja (a moqueca) az erdekes, kokusztejben, paradicsommal, paprikaval, hagymaval es fokhagymaval keszitik el. A fuszerezeshez citromot es koriendert is hasznalnak. Szinte minden etelhez hasznalnak dende olajat is (palmaolaj). A legvicesebb pedig egy acarajes nevu etel volt, amit halalt megveto batorsaggal egy piaci arustol vettem. Ezt a mar emlegetett feketebabbol keszitik, a babot aztatas utan kihamozzak, tesztat gyurnak belole, gomboc formajura kisutik, kettevagjak, es egy csomo izgalmas szinu es allagu dolgot kennek ra. Ezek egyike a szaritott rakocskakbol keszulo massza, volt egy grillazs-szeru massza is, meg valami zoldseg-pure is. Meg persze egy adag csipos, ami opcionalis.


Az edessegek eleg egysikuak, szinte mindegyik agyon van edesitve, fo hozzavalo mindegyik eseteben a tojassarga. Ettem egy sult tejbegriz-szeru fahejes desszertet is, a neve talan Rabada, vagy valami ilyesmi.

Szoval nem maradnak ehen, ez a lenyeg. Es vannak olyan ettermek, ahol kilora adjak az etelt, a svedasztalnal megpakolja az ember a tanyerjat, ezek a szemetek meg lemerik, es a vegen a kepedbe vagjak, hogy hany dekaval koverebben tavozol az etterembol. El is megyek argentinaba!

 

Nhny recept:

Dimrts

Hozzvalk: 2 dl tejfl, 2 evkanl finomra trt brazil di, 1 kiskanl finomra reszelt vrshagyma, mustr, citroml, csipetnyi cukor, s.
Elkszts: A dival kezdve a tejflbe keverjk az sszes hozzvalt s addig keverjk a krmet, mg homogn llagv vlik. Hidegen a legfinomabb, ezrt tlals eltt tegyk egy kis idre htszekrnybe. Rostonslt halakhoz, zldsgekhez egyarnt kivl ntet.

Moqueca de peixe

Hozzvalk: 3 dl hs- vagy zldsgleves, 4 db halfil, 1db burgonya, 1 db cukkini, 2 db paradicsom, 1 szl prhagyma, 1-2 db srgarpa, 1 db vrshagyma, 4 db zeller, 1 db pirospaprika, 4 evõkanl olvaolaj.
Elkszts: Helyezzk a megmosott s aprra vgott zldsgeket egy jnai tlba, ntsk r az olvaolajjal sszekevert hslevest, majd tegyk a halszeleteket a zldsgek tetejre. Takarjuk be flival a tepsit, s sssk kzepes lngon 40-45 percig.

Quidims de yaya

Hozzvalk (8 adaghoz): 12,5 dkg kkuszreszelk, 4 dl kkusztej, 9 tojssrga, 30 dkg cukor, 9 dkg vaj.
Elkszts: ntsk egy tlba a kkuszreszelket s 1,5 dl kkusztejet, keverjk ssze, s hagyjuk 30 percet pihenni. A stt melegtsk el 170 fokra, tegynk bele egy nagy, hll stformt, flig tltve vzzel. Vajazzunk ki 8 nll stformt, hintsk meg cukorral. A maradk vajat olvasszuk fel, keverjk ki cukorral, hogy krmes masszt kapjunk. Ezutn keverjk bele a maradk kkusztejet s a kkuszt, majd ntsk a stformkba. A tlakat tegyk a vzzel flig megtlttt ednybe, ha szksges, ntsnk mg bele vizet, hogy a formk ktharmadig rjen. Hagyjuk slni 20 percet. Langyosan vagy hidegen tlaljuk.

Kkuszlikr

Hozzvalk: 4 dl tisztaszesz, 60 dkg cukor, 1,5 liter tej, 10 dkg kkuszreszelk, 2 csomag vanlis cukor, vanliard.
Elkszts: Forraljuk fel a tejet, keverjk hozz a kkuszreszelket, s takarklngon fzzk 1 rn keresztl. Vegyk le a tzrl s keverjk bele a cukrot, majd vrjuk meg mg kihl, szrjk le s keverjk ssze az alkohollal. Gymlcskkel sszekeverve, narancs vagy ananszkarikkkal behtve szervrozzuk.

Potato cake, avagy a brazil csoda

Hozzvalk 4-6 szemlyre:
  • A krumpliprhez:
  • 1,5 kg krumpli
  • tej
  • s
  • reszelt sajt
  • A hshoz:
  • 50 dkg darlt hs (lehetleg marha s serts vegyesen)
  • 1-2 paradicsom
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 csom jhagyma
  • olvabogy
  • olvaolaj
  • ketchup
  • s
  • oregn
  • petrezselyem
  • kevs vrsbor
  • A rtegzshez:
  • 5 kemnytojs
  • A tetejre:
  • reszelt sajt
  • Elkszts: A krumplit megpucoljuk, majd aprra vgva ss vzben ksztjk el a krumpliprhez. sszetrjk, hozzadjuk a tejet s a reszelt sajtot, majd egy kicsit tforraljuk. Vigyzzunk, ne legyen nagyon folys!

    Egy nyeles nagyobb lbosban olvaolajat melegtnk, belekerl a zzott fokhagyma, majd a fehr rsze az jhagymnak. Rrakjuk a hst is, amg barna lesz, pirtgatjuk, majd a paradicsomot is hozzadjuk. Szzuk, kechupozzuk (csak hogy egy kis sznt kapjon), belerakjuk a felkarikzott zldhagymt s a szintn felaprtott olvabogyt, majd felntjuk egy kis borral. Addig proljuk, amg jl sszernek az zek, vgl oregnval (ez lesz a dominns z!) s petrezselyemmel bolondtjuk.

    Rtegzs: Fogunk egy jnai tlat, az aljra kerl a fele krumplipr, r jn a hs, erre kerlnek a felkarikzott tojsszeletek, majd kveti a maradk krumplipr. A tetejt megszrhatjuk kevs parmeznnal vagy ms reszelt sajttal.

    200 fokon megstjk. Akkor j, ha a sajt a tetejn megpirul.

     

     

    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!